field-1246620_1920

Oogstdankvieringen LLTB in september

23-08-2016

Verspreid door Limburg vinden in september de drie jaarlijkse oogstdankvieringen plaats. ‘Het thema is dit jaar bij alle vieringen gelijk’, vertelt Marielle Beusmans, geestelijk adviseur van de LLTB. ‘Hoe gaan we op een duurzame manier om met de heelheid van de schepping?’

De oogstdankvieringen zijn een van de oudste tradities van de LLTB. Dat is niet voor niks, stelt Beusmans. ‘Het is toch bijzonder dat je elk jaar weer kunt oogsten. Vanzelfsprekend is het allerminst. Ook dit jaar zijn er weer leden die bijvoorbeeld door noodweer misschien weinig te danken hebben, maar zij kunnen dan op zijn minst steun vinden bij elkaar’, legt Beusmans uit. ‘Want naast de Eucharistieviering is het gezellig samenzijn na afloop – onder het genot van koffie, vlaai en een broodje - een zeer gewaardeerd onderdeel van de oogstdankvieringen.’

Het thema van dit jaar sluit aan op de Laudato si’, de encycliek die paus Franciscus vorig jaar schreef. ‘Die ging over de verzorging van ons gemeenschappelijke huis’, legt Beusmans uit. ‘We bewonen de aarde als ons gemeenschappelijke huis; daar moeten we op een duurzame en verantwoordelijke manier mee omgaan, want alles hangt met elkaar samen op een wereldwijd niveau. De heelheid van de schepping en de waardigheid van alle schepselen. Hoe ga je daarmee om en hoe vind je daarin een evenwicht?’

Het goede doel

‘De LLTB en zijn leden zijn altijd in hoge mate betrokken bij wat er in de maatschappij gebeurt’, vertelt Beusmans. ‘Zoals elk jaar kiezen we een goed doel om de opbrengsten van de collectes te doneren. Dit jaar wil de LLTB de collecte van de oogstdankviering ten goede laten komen aan de BIG Challenge.’ De BIG Challenge-organisatie bestaat uit een aantal varkenshouders, pluimveehouders, melkveehouders, kalverhouders, akkerbouwers, tuinders en mensen uit de periferie van de Nederlandse land- en tuinbouw. Samen zetten zij zich in voor de strijd tegen kanker. Zij tonen hiermee ook hun maatschappelijke betrokkenheid en dragen zo een steentje bij om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt.

Regio’s

Elke regio mag dit jaar dan hetzelfde thema hebben, iedere afdeling geeft daaraan haar eigen invulling. Zo wordt de viering in de regio Zuid voor de twintigste keer opgeluisterd door het Oogstdankkoor van de LLTB en is er een korte wandeling uitgezet langs het nabijgelegen Ravensbos.

De viering in Zuid-Limburg, georganiseerd door LLTB-afdeling Mergelland, wordt gehouden op 11 september om 11.30 uur bij het akkerbouwbedrijf van Charles en Leonora Willems aan de Beekstraat 8 in Valkenburg.

LLTB-afdeling De Winning Limburg organiseert de viering voor Midden-Limburg die plaatsvindt op zondag 18 september om 11 uur bij Kwekerij Beeren Plantproducts aan de Brumholt 5a in Neer.

De organisatie van de oogstdankviering voor de Noord-Limburgse afdelingen tenslotte, is dit jaar in handen van LLTB-afdeling Venray en vindt plaats op 25 september om 11 uur bij Loonbedrijf J.H.F. Hendrickx aan de Berkenstraat 2 in Blitterswijck.

ODV_Mechelen01

Pagina delen