field-1246620_1920

LLTB intensiveert dialoog in Leudal

3 mei 2016

Nadat gemeente Leudal afgelopen week besloot voorlopig geen nieuwe aanvragen voor een omgevingsvergunning voor intensieve veehouderijen in behandeling te nemen, wil de LLTB de dialoog over dit onderwerp versterken.

De gemeenteraad van Leudal wil geen nieuwe aanvragen in behandeling nemen, totdat de huidige geurregels in Leudal zijn geëvalueerd. Volgens de gemeente is het aantal klachten over geur toegenomen en maken inwoners zich zorgen over de volksgezondheid in relatie tot de veehouderij. Voor Leudal aanleiding om maximaal één jaar lang geen nieuwe aanvragen af te wikkelen.

De gemeenteraad heeft het besluit voor het aanhouden van nieuwe vergunningen in een besloten vergadering genomen, om te voorkomen dat ondernemers hierop zouden anticiperen. LLTB-afdeling De Winning Limburg is verrast door dit besluit en gaat op korte termijn in overleg met verantwoordelijk wethouder Piet Verlinden. 'We zijn niet blij met de maatregel', zegt Giel van Herten, voorzitter van LLTB-afdeling De Winning Limburg. 'We willen dan ook graag op korte termijn om tafel met de gemeente om – op basis van feiten en cijfers ­– hierover met elkaar te spreken. De dialoog over de agrarische sector loopt al langer, maar dit is een aanleiding om die dialoog verder te intensiveren.'

Voor de LLTB-afdeling is het belangrijk zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Van Herten: ‘Iedereen is erbij gebaat dat bedrijven kunnen ontwikkelen en daarmee kunnen investeren in maatregelen om de emissie te beperken. Elke nieuwe stal betekent in beginsel een verbetering voor het woon- en leefklimaat. Door nieuwe aanvragen voorlopig aan te houden wordt deze ontwikkeling afgeremd. Dat kan niet de bedoeling zijn. Juist daarom is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven.' De aanhoudingsplicht geldt niet voor aanvragen van intensieve veehouderijen die zijn ingediend vóór inwerkingtreding van het besluit. Ook IV-bedrijven waar de geuremissie én het aantal dieren niet toenemen en veehouderijbedrijven zoals melkveehouderijen zijn uitgezonderd van de aanhoudingsplicht. Hetzelfde geldt voor locaties die vanwege hun beperkte omvang geen omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu hoeven aan te vragen.

Afdeling De Winning Limburg houdt binnenkort een bijeenkomst voor varkens-, pluimvee-, geiten- en schapenhouders in het gebied, om samen met deze ondernemers de situatie te bespreken. 

PAS2

Pagina delen