field-1246620_1920

Europese landbouworganisaties willen positie vrouwen binnen agrarische sector versterken

3 mei 2016

Copa, de koepel van Europese landbouworganisaties, roept de Europese Unie en alle Europese landen op om zich in te zetten voor verbetering van de positie van vrouwen binnen de agrarische sector. De Copa Women’s Committee, onder leiding van de Nederlandse Willemien Koning, heeft daarvoor een document met aanbevelingen opgesteld.

'Gezamenlijk dragen we als landbouworganisaties de verantwoordelijkheid om de positie en de toekomstmogelijkheden van vrouwen te versterken. Zij vervullen een sleutelrol binnen de agrarische familiebedrijven en het versterken van hun positie en leefomstandigheden zal de gehele sector ten goede komen, Het is niet meer van deze tijd dat mannen en vrouwen ongelijke rechten of mogelijkheden hebben', aldus Willemien Koning, voorzitter Copa Women’s Committee.

Martin Merrild, de Deense voorzitter van de Copa, gaf aan dat alle organisaties binnen Copa het document met de aanbevelingen volledig ondersteunen. Dit werd bekrachtigd tijdens de praesidiumvergadering van Copa waar het document met algemene stemmen werd aangenomen.

Ondanks het hoge opleidingsniveau krijgen de vrouwen in veel Europese landen toch nog een lager uurloon dan mannelijke collega’s. Ook is er sprake van een pensioengat en onevenwichtige eigendomsverhoudingen. Copa roept de EU en de afzonderlijke lidstaten op om daar verbetering in aan te brengen. Ook moeten vrouwelijk professionals een groter aandeel gaan vormen binnen de besturen van agrarische organisaties en binnen overheden waar besluiten worden genomen over het plattelandsbeleid.

De sociale voorzieningen voor agrarische vrouwen moeten in diverse landen worden versterkt, zodat de voorzieningen voor mannen en vrouwen gelijk zijn, ongeacht of zij eigenaar of meewerkend partner zijn op een bedrijf. De kwaliteit van infrastructuur in het buitengebied en de voorzieningen zoals snel internet op het platteland moeten verbeterd worden zodat de mogelijkheden in plattelandsgebieden niet achterblijven bij stedelijke gebieden.

'Vrouwen zijn ambitieus. Op agrarische bedrijven moet vaak zes tot zeven dagen per week worden gewerkt. Dat betekent dat er goede opvangmogelijkheden voor kinderen moeten zijn en dat zaken als het huishouden en mantelzorg niet alleen op de schouders van vrouwen terecht mogen komen. Daarnaast kunnen moderne agrarische bedrijven en bedrijven met neventakken zoals landwinkels, toeristische voorzieningen, zorgboerderijen en kinderdagverblijven niet zonder goede internetverbindingen en andere faciliteiten waaronder goede infrastructuur. De nationale overheden en de EU spelen een belangrijke rol bij het op peil houden van die voorzieningen als onderdeel van het plattelandsbeleid', aldus Koning.

foto overhandiging document Women's Committee.JPG

Copa voorzitter Martin Merrild uit Denemarken en de voorzitter van de Women’s Committee Willemien Koning uit Nederland roepen de EU op zich in te zetten voor verbetering van de positie van vrouwen binnen de landbouw in Europa.

foto overhandiging document Women's Committee.JPG

Pagina delen