field-1246620_1920

Twee projecten Economisch Actieprogramma Agribusiness van start

26 apr 2016

De projecten ‘Keten paardenhouderij’ en ‘Boer zoekt enigeer’ zijn de eerste projecten die van start zijn gegaan onder de vlag van het Economisch Actieprogramma Agribusiness (EAA). Dit actieprogramma is noodzakelijk, omdat de komende twintig jaar tweederde van het aantal primaire, agrarische bedrijven in het Keyport2020-gebied stopt.

De kritische massa binnen een aantal sectoren komt hierdoor onder druk te staan. Als hier geen actie wordt ondernomen, heeft dit consequenties voor de continuïteit van de overblijvers, het productievolume in de regio en de economie in het hele gebied. Een "warme transitie" is noodzakelijk en het imago van de sector dient ondersteund te worden, zodat voldoende hoogwaardige arbeidskrachten beschikbaar blijven.

Om de huidige positie te behouden, hebben Gebiedsbureau Weert-Nederweert-Leudal, Keyport2020, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Rabobank Weerterland en Cranendonck, Rabobank Peel en Maas en Leudal en Rabobank Roermond-Echt het initiatief genomen projectmatig nieuwe businessontwikkeling voor de agribusiness binnen de Keyport 2020 regio te stimuleren. Het initiatief draagt de naam ‘De Productieproeftuin - Economisch Actieprogramma Agribusiness Keyport2020’.

‘Deze eerste twee projecten die nu binnen ‘De Productieproeftuin’ van start zijn gegaan, zijn illustratief voor de mogelijkheden en ambitie die de initiatiefnemers van ‘De Productieproeftuin’ voor ogen hebben,’ vertelt projectleider Hans Corsten. ‘Het gaat om projecten die voor een deel van de sector een duidelijke toegevoegde waarde hebben.’

Keten Paardenhouderij

Equine Fertility Centre (EFC) in Maria-Hoop heeft als co-business de reproductie van paarden. Toepassing van embryotransplantatie levert meer reproductie en leidt tot een toename van de paardenpopulatie. De drachtige draagmerries, de geboren veulens met moeder en verdere opfok en vervolgens het opleiden van deze veulens kunnen niet allemaal op het EFC worden ondergebracht, maar bij voorkeur wel in de regio Midden-Limburg. In de (eu)regio zouden kansen gecreëerd kunnen worden voor nieuwe faciliterende bedrijven die verbonden zijn aan de nieuwe fokkerijkolom. Bedrijven die met elkaar een nieuwe keten vormen en economisch en ruimtelijk invulling geeft aan plattelandsvernieuwing.

Boer Zoekt Engineer

Boer zoekt Engineer gaat (latente) techniekvraagstukken vanuit de agro koppelen aan techniekstudenten van het hoger technisch onderwijs. Daarnaast kan in de praktijk ook het omgekeerde gebeuren, waarbij voor nieuwe technieken toepassingen op agrobedrijven worden gezocht. De samenwerking tussen de Limburgse agrosector en het Limburgse hoger techniek onderwijs staat nog in de kinderschoenen. Dit in tegenstelling tot de  bestaande  verbinding tussen de agro en het groene onderwijs. In de tijdsgeest van verdergaande automatisering, robotisering en hightechtoepassingen wordt het hoog tijd dat ook techniekstudenten en agrarische ondernemers meer gaan samenwerken. Dit geeft een extra dynamiek aan de technische innovaties binnen de agro en geeft de techniekstudenten meer mogelijkheden om hun kennis in de praktijk te brengen.

De Provincie Limburg streeft naar een ondernemend, leefbaar en omgevingsbewust platteland. De ambitie is dat de land- en tuinbouw in Limburg zich verder ontwikkelt als innovatieve sector met economisch gezonde bedrijven en vooruitstrevende ondernemers die duurzaam produceren en midden in de (lokale) samenleving staan. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat in 2025 elk land- en tuinbouwbedrijf een lust voor zijn omgeving is. Om dit te realiseren heeft de Provincie het programma Limburgse Land- en  Tuinbouw loont (LLtL) opgestart. Het Economisch Actieprogramma agribusiness sluit aan bij de doelstellingen van dit programma.

logo-keyport2020

Pagina delen