field-1246620_1920

LTO tegen wettelijke verplichting weidegang

6 okt 2015
LTO Nederland is voorstander van koeien in de wei, maar tegen een verplichting op weidegang. "Of koeien wel of niet de wei in gaan, moet een ondernemerskeuze blijven. We zien veel liever een stimulans, zoals nu in de vorm van een extra vergoeding vanuit de markt voor weidezuivel", zegt voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Hij wil de beeldvorming tegengaan als zouden steeds meer melkkoeien het hele jaar op stal staan. Het percentage weidegang lag vorig jaar op 77,8 procent. Romijn: “Het CBS becijferde eind vorig jaar, dat in 2013 méér koeien in de wei liepen dan in het voorgaande jaar. De inspanningen van de sector om weidegang voor de koeien te behouden lijken effect te hebben, luidde toen de conclusie”.

De vakgroepvoorzitter wijst op een actie met spandoeken, die LTO eerder dit jaar voerde om zoveel mogelijk koeien in de wei te houden. Voorts noemt hij het in 2012 afgesloten convenant Weidegang, waaraan 63 partijen in de zuivelketen zich hebben verbonden. Doelstelling ervan is het behoud van weidegang op het niveau van 2012, toen 81,2 procent van de bedrijven een vorm van weidegang toepaste.“

Weidegang is volgens het convenant koeien zes uur per dag buiten, minimaal 120 dagen per jaar. Het convenant heeft volgens LTO een positieve uitwerking: de financiële beloning voor weidende melkveebedrijven wordt groter, melkveehouders, die hun koeien willen weiden, kunnen coaching krijgen en in het onderwijs en onderzoek wordt meer aandacht besteed aan weidegang. Eind van dit jaar worden de nieuwe cijfers bekend.

Bij een verplichting van weidegang valt de huidige bonus op de reguliere melkprijs weg. Nu krijgen boeren ongeveer één cent per liter meer voor hun melk als hun koeien weidegang krijgen. Op jaarbasis komt dit gemiddeld neer op zo’n 7.000 euro per bedrijf. Dit verschil is de afgelopen jaren groter geworden en wordt door steeds meer zuivelondernemingen uitbetaald. “Deze stimulans draagt er aan bij dat de trend naar opstallen keert”, zegt Romijn.

“Een wettelijke verplichte weidegang is in de praktijk soms onmogelijk vanwege de verkaveling van bedrijven. Aan de andere kant zien we volop grote melkveebedrijven, die er ook met een volautomatisch melksysteem in slagen om hun koeien naar buiten te doen. Het ligt er dus vooral aan wat je gezamenlijk wilt. LTO laat daar geen misverstand over bestaan: zoveel mogelijk koeien in de wei”, aldus Romijn.

Jan van der Staak - voorzitter van de LLTB vakgroep Melkveehouderij - is het geheel eens met Romijn: “Weidende melkveehouders krijgen nu meer geld voor hun melk. Als weidegang verplicht wordt, vervalt dat voordeel en ontvangt elke boer evenveel voor zijn melk.” Van der Staak was afgelopen dagen diverse keren te horen en te zien in de media.

Luister en kijk het terug:

L1 Radio “De Stemming”
L1 TV reportage
Lakenvelder koeien de wei in

Pagina delen