field-1246620_1920

Hennep geruimd

17 sep 2015
De politie is donderdagochtend op meerdere locaties in de provincie Limburg gestart met ruimingsacties van hennepplanten in het buitengebied. Dit naar aanleiding van eerdere verkenningsvluchten met een vliegtuig.

Na die vluchten bleek dat op 112 locaties in de provincie Limburg hennep is gepland in maïsvelden. Deze plantages worden door de politie geruimd.

Bij een locatie in Heijen werd een hennepplantage in een veld aangetroffen, ondergebracht in een speciaal gebouwde kas. Het ging hier om een kleine plantage van ongeveer 15 planten. Ook bij de woning bij het perceel werden 15 planten aangetroffen. De planten werden in beslag genomen en vernietigd.

Op andere locaties in Heijen werd ook hennep tussen de maïs gevonden. Donderdag werd niet alleen in Heijen, maar ook in Weert, Peel en Maas en Echt geruimd. De plantages variëren qua grootte van enkele planten tot honderden stuks.

Nadat alle 112 locaties zijn geruimd, is er pas duidelijkheid over het resultaat van de acties. Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel planten er in totaal worden aangetroffen op de 112 locaties. Ruim 20 agenten werden donderdag ingezet om de plantages op te sporen en te vernietigen. Ook wordt er onderzocht wie verantwoordelijk is voor de hennep in de velden. De ruimingen zullen ook de komende dagen nog plaatsvinden.

LLTB-percelen hennepvrij
Dit jaar hadden zich ruim 200 leden van de LLTB aangemeld voor het project ‘Hennepbestrijding in het buitengebied’. LLTB-voorzitter Léon Faassen: “Al jaren hebben agrarische ondernemers te maken met onvrijwillig gebruik van maïspercelen voor de teelt van hennep door criminelen. Dit zorgt voor ergernis, verdachtmakingen en vooral veel rompslomp. Daarom doet de LLTB al jarenlang mee aan dit project. De 200 LLTB-leden die zich hebben aangemeld zijn goed voor ongeveer 550 percelen. Leden plaatsen dan de inmiddels bekende oranje jerrycan tussen de maïs. Een signaal aan criminelen dat het perceel in de gaten wordt gehouden. Door deelname aan dit project is de kans groot dat percelen hennepvrij blijven. Dat blijkt ook dit jaar weer. Op de percelen van onze leden is geen hennep gevonden. Goed nieuws!”

Gezamenlijke aanpak
Sinds 2005 worden agrarische percelen in Limburg met behulp van een vliegtuig gecontroleerd op de aanwezigheid van hennepplanten. Dit komt voort uit de integrale aanpak van de Limburgse gemeenten, de Limburgse Land- en Tuinbouw (LLTB), het RIEC (Regionaal Informatie- en ExpertiseCentrum) en de politie Eenheid Limburg. Het werkgebied is geleidelijk aan gegroeid en sinds 2013 wordt heel Limburg bestreken.
foto

Pagina delen