field-1246620_1920

Twaalf Zuid-Limburgse gemeenten breken lans voor rundveehouderij

28 jul 2015
Twaalf Zuid-Limburgse gemeentebesturen hebben gezamenlijk ingesproken op de evaluatie van de natuurwetten, die de Europese Commissie heeft georganiseerd.

De twaalf gemeenten pleiten voor de mogelijkheid van een meer integrale afweging, waarbij in de regio individuele agrarische ondernemers meer ruimte krijgen. Zij geven aan dat op die manier voordelen voor natuur én landschap én economie bereikt kunnen worden.

Wethouder Jos Custers van Eijsden-Margraten heeft de actie namens de gemeenten gecoördineerd. Hij licht toe: 'De rundveehouderij is van economisch belang in Zuid-Limburg. Niet alleen vanwege de bedrijven zelf, maar ook om te zorgen voor een afwisselend landschap dat toeristen trekt en als beheerder van de buffers rond natuur. Natuur vinden de gemeenten heel belangrijk, maar een beleid dat voorkomt dat een familiebedrijf een normale ontwikkeling kan doormaken werkt averechts.'

In de inspraakbrief aan de commissie wijzen de gemeenten erop, dat de extensieve veehouderij niet alleen als een bedreiging, maar juist ook als een voorwaarde moet worden gezien voor behoud van de ecosystemen en het landschap in de regio Zuid-Limburg. Dat is de voornaamste zorg die zij hebben bij ongewijzigde voortzetting van de Europese Habitatrichtlijn.
Een overweging daarbij was ook dat een heel groot deel van de stikstofneerslag, waarop de richtlijn zich vooral richt, afkomstig is van het buitenland. Custers: 'Het is niet logisch boeren af te rekenen op iets waar ze zelf maar een heel beperkte invloed op hebben'. In de brief vragen de gemeenten daarom de Europese regels zo aan te passen dat een afweging gemaakt kan worden tussen de belangen van natuur, landschap en economie.

Peter Erkens, voorzitter van LLTB-afdeling Heuvelland, was nauw betrokken bij het overleg met gemeenten over de inspraakreactie. 'Zuid-Limburg is een heel mooi en kwetsbaar gebied', zegt Erkens. 'Het is goed dat iedereen zich realiseert dat het een gebied is waar de boeren het landschap mee bepalen. Via de aanpak ‘Boeren Houden van Zuid-Limburg’ brengen we dat ook onder de aandacht bij burgers en overheden. Ik ben daarom blij met deze steun van gemeenten en hoop dat dit er ook toe leidt dat Europa wat meer ruimte geeft. Iedereen wil graag koeien in de wei, maar dan moeten melkveehouders wel een boterham kunnen verdienen, anders blijven die koeien er niet'.

De brief aan de Europees Commissaris is ondertekend door de Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Beek, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Landgraaf, Nuth, Schinnen, Simpelveld, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.
Waarom hebben niet alle Zuid-Limburgse gemeenten getekend? Wethouder Custers: 'De begrenzing van de Habitatgebieden overlapt niet met de gemeenten Sittard-Geleen, Onderbanken en Kerkrade. Deze gemeenten zijn daarom niet benaderd. Ik denk dat de drie gemeenten die dan overblijven uiteindelijk ook zouden hebben getekend, maar de inspraaktermijnen waren erg kort om de zaken binnen de gemeenten goed te regelen'.  

Klik hier voor de Nederlandse vertaling van de brief.
Europa

Pagina delen