field-1246620_1920

'Verhoging btw raakt Limburgse tuinbouw hard'

22-06-2015
Het kabinetsplan om de btw voor de boom- en sierteelt te verhogen, raakt de Limburgse land- en tuinbouw onevenredig hard. Als daar ook nog eens de uitgangsmaterialen, zoals prei- en aspergeplanten, zaden en bijvoorbeeld geënte scheuten voor de fruitteelt onder gaan vallen, kunnen we van een dramatische situatie spreken, aldus LLTB-voorzitter Léon Faassen.

Uitgerekend die sectoren zijn in de provincie Limburg sterk vertegenwoordigd. Daarnaast wordt de paardenhouderij ernstig getroffen. Ondernemers met maneges, instructie-, sport- en trainingshallen zullen de verhoging moeten doorberekenen aan alle (recreatieve) paardensporters.

“Noord- en Midden-Limburg herbergen met de aansluitende Duitse grensregio het grootste boom- en sierteelt gebied van Europa. Denk verder aan de teelt van planten en bloemen, al dan niet onder glas. Ook in die sectoren en in de zadenveredeling neemt onze provincie een vooraanstaande positie in. Samen heb je het dan, nog buiten de paardenhouderij, over een omzetwaarde van jaarlijks 500 tot 800 miljoen euro.”

Economische gevolgen
Die producten worden door de aangekondigde btw-verhoging in één klap 15 procent duurder. De LLTB-voorzitter wil zich niet wagen aan een voorspelling over de economische gevolgen daarvan. “Maar die zijn zeker substantieel en eigenlijk begrijp ik dat plan ook niet. Juist nu de positieve effecten van een groene omgeving op gezondheid en welzijn worden erkend, wil het kabinet dat duurder maken. Met name ook stedelijke gemeenten zullen die kostenverhoging gaan merken in hun omgevingsplannen. Voor bijvoorbeeld de snijbloementeelt is de situatie, dat de export in de eerste vijf maanden van dit jaar al bijna 6 procent hoger ligt dan in 2014. Dan is het zuur dat in die hard nodige groei nu de klad dreigt te komen.”

In LTO-verband heeft de LLTB de schadelijke gevolgen van de btw-verhoging onder de aandacht van het kabinet gebracht. “De consequenties voor de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse kwekers moeten met spoed worden onderzocht”, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Euri

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt, Paardenhouderij