field-1246620_1920

Theatervoorstelling Mansholt op Frank’s Farm in Heythuysen

26-05-2015
Frank’s Farm, de geitenhouderij van Frank en Anita Brinkhaus in Heythuysen, is op 30 juli tot en met 2 augustus het decor van de bekroonde theatervoorstelling Mansholt: over een politicus op drift en een boer in nood.

Grooh Communicatie heeft een van de avonden geadopteerd, namelijk vrijdag 31 juli. Het is de bedoeling aan de voorstelling een dialoog te verbinden over onder meer de schaalgrootte in de land- en tuinbouw. Voor LLTB-leden is een beperkt aantal vrijkaarten beschikbaar.

De voorstelling
Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw, staat aan de vooravond van zijn pensioen en neemt afstand van zijn eigen beleid, waarin schaalvergroting met het op voedselproductie centraal stond. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de Grünen in Duitsland, klimt hij nog één keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei. Een rigoureuze omslag, die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Want terwijl hij rondreist om te spreken over de uitputting van de aarde, begint hij een verhouding met Petra en probeert zich los te maken van zijn vrouw.
 
Ondertussen voert Wietje Nanninga, een boerin in Drenthe, een verbeten strijd met haar vader over de toekomst van hun bedrijf. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Maar vader Tjerk weigert en komt in opstand tegen het onontkoombare als hij wordt geconfronteerd met uitgerekend Mansholt, die zijn boerderij wil kopen om er na zijn pensioen te gaan wonen.

Zijn er grenzen aan de groei, kan de mens genoegen nemen met genoeg? Zijn boeren gevangenen van de wereldeconomie die hen dwingt te groeien om het hoofd boven water te kunnen houden? Moeten we ons voedsel wel laten afhangen van de grillen van de markt? Kan het ook anders en welke rol hebben daarin dan overheden, boeren, burgers en consumenten? Dat zijn nog steeds actuele vragen waar de dialoog zich op toespitst.
Mansholt is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld door Helmert Woudenberg (Sicco Manholt), José Kuijpers, Paul Hoes, Trudi Klever en Stefanie van Leersum. De regie is in handen van Jeroen van den Berg.

Vorige week is bekend gemaakt dat Mansholt is geselecteerd als een van de elf beste voorstellingen van 2014. Zodoende is het stuk ook geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2015, dat zal plaatsvinden van 3 tot en met 13 september. De jury over de voorstelling: “Documentair theater; goed geschreven, sterk geregisseerd. Maar bovenal een intrigerende inhoud en ijzersterk gespeeld.”

Frank’s Farm
Frank en Anita hebben in 2011 samen met Gert Billekens Frank’s Farm opgericht. Ze leerden elkaar in 2010 kennen via het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw. Frank’s Farm is gelegen in het buitengebied van Heythuysen. Sinds de oprichting in september 2011, hebben LLTB-leden Frank en Gert veel producten laten ontwikkelen. Het assortiment bestaat inmiddels uit vers geitenlamsvlees, bitterballen en croquetten (zo bijzonder dat ze niet kroket mogen heten) van geitenlamsvlees. De consument kan ook kiezen voor Goeie Geit kaas, geitenmelkijs en zelfs een likeur op basis van geitenmelk met de merknaam Violetta.

Programma
Het programma voor de 31e wordt nog nader bekendgemaakt, maar LLTB-leden die willen reserveren kunnen dat alvast doen door een mail te sturen naar sara.vanginkel@grooh.nl. Voor meer informatie over de theatervoorstelling zie hier. Frank’s Farm is te vinden via www.franksfarm.nl.
Sicco Mansholt

Pagina delen