field-1246620_1920

Hoe haal je het beste in je personeel naar boven?

26 mei 2015
Een nieuw project van LLTB en MKB Nederland biedt 25 bedrijven de mogelijkheid om, gesubsidieerd, te werken aan hun personeelsbeleid.

Dit mogen primair agrarische bedrijven zijn, maar ook bedrijven die zich richten op aanverwante activiteiten binnen de agrarische productiekolom. Onder deskundige begeleiding, praktisch en professioneel aan de slag met vragen rondom werkgeverschap zoals die binnen het eigen bedrijf spelen. Interesse? Meldt u snel aan!

Doel van het project
Doel van dit nieuwe project is ondernemers te helpen bij datgene wat ze zélf kunnen doen om medewerkers langdurig inzetbaar, betrokken en gemotiveerd te houden. Hoe zorg je dat medewerkers maximaal presteren, hoe haal je het beste in je personeel naar boven? Een convenant hiervoor is afgelopen woensdag ondertekend. HAER Advies voert het project uit.

Waakzaamheid, alertheid en continue afstemming
'Mkb-ondernemers vinden het soms lastig hun draai te vinden in personeelsbeleid', vertelt Danielle Royakkers, Manager van HAER. 'Ze ervaren het soms als moeilijk omdat ze vaak van vooral vakmensen, ondernemers zijn en daarmee niet als vanzelfsprekend ook leidinggevenden of peoplemanagers. Ook in en rondom de agrarische sector zie je dit terug. Een agrarisch ondernemer vindt het vanzelfsprekend dat het voerschema van z’n varkens blijvend aandacht en eventueel aanpassing nodig heeft, of bewaakt continue het klimaat in de stallen of in de tuinbouwkassen. Dat is ook geen kwestie van één knop of één formule die altijd werkt, dat vraagt vakmanschap, waakzaamheid, alertheid en continue afstemming. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de omgang met personeel. Maar dan gericht op mensen, op hun taken, verantwoordelijkheden, de manier waarop ze in hun vel zitten en hoe ze binnen de groep passen.'

Werkgevers kunnen volgens Royakkers vaak meer zélf bijdragen om het beste in hun werknemers naar boven te halen. 'Maar dat is soms best moeilijk. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van functioneringsgesprekken, het houden van werkoverleg, het zoeken naar een goede balans tussen zakelijk en sociaal, praten over de motivatie, kwaliteit en betrokkenheid van de werknemer. Nadenken over: hoe bind ik de arbeidskracht aan mijn bedrijf? Hoe zorg ik dat hij het leuk blijft vinden om voor mijn bedrijf te werken? Wat kan ik doen om te zorgen dat hij over een aantal jaren nog steeds goed presteert? '

Maatwerk
Bij de deelnemers aan het project wordt gestart met beeldvorming van de huidige situatie, door een één op één gesprek met de ondernemer en – indien gewenst of noodzakelijk – met één of enkele werknemers. Eventueel aangevuld met een korte bedrijfsscan. Op basis van de zo verkregen informatie stelt de adviseur een verdere aanpak voor, welke wordt besproken met de ondernemer. De derde stap bestaat uit uitvoering geven aan de overeengekomen vervolgacties. De exacte invulling van een dergelijk traject verschilt natuurlijk per ondernemer en de behoefte en situatie binnen het bedrijf.

Géén kosten
De waarde van het gesubsidieerde traject bedraagt per ondernemer maximaal 4.000 euro. De eigen bijdrage van de ondernemer kan beperkt blijven tot de eigen tijd, de uren die de ondernemer zelf aan dit traject besteedt; u ontvangt dus géén factuur!

Interesse?
Het convenant van de LLTB met MKB Nederland kent een maximum van 25 deelnemende bedrijven, snelle aanmelding is dus noodzakelijk. Geïnteresseerde, agrarisch gerelateerde ondernemers uit Zuidoost-Nederland kunnen hun belangstelling kenbaar maken bij Danielle Royakkers van HAER via danielle.royakkers@haer.nl of 06-11706415.
Motivatie

Pagina delen