field-1246620_1920

Meer botsingen in zomertijd

27 mrt 2015
Volgens de Koninklijke Jagersvereniging vinden er meer aanrijdingen met wilde dieren plaats tijdens de omzetting van winter naar zomertijd en vice versa.

Dan vallen de verplaatsingen van reeën en wilde zwijnen precies samen met de ochtend- en avondspits in het verkeer. Aangezien zondag de zomertijd ingaat, roept de Koninklijke Jagersvereniging verkeersdeelnemers op extra alert te zijn de komende week.
 
In Noord-Brabant zijn er vorig jaar 600 aanrijdingen geweest met wilde dieren. In Zeeland staat de teller op 187. In Limburg zijn er in totaal 415 aanrijdingen met wilde dieren gemeld bij de politie, in 2013. Landelijk gaat het om 6.300 aanrijdingen met wilde dieren. Naar schatting ligt het daadwerkelijke landelijke aantal rond de 10.000 omdat niet iedere aanrijding gemeld wordt. De impact van een botsing is altijd groot, zowel voor mens als voor dier. Dieren raken in veel gevallen zwaar gewond, en per jaar komen gemiddeld twee personen om het leven door een aanrijding met wild. De materiële schade aan voertuigen bedroeg in 2013 ruim 16 miljoen euro.

Jagers spelen een rol in het voorkomen van aanrijdingen met wild. Niet alleen verminderen zij het aantal botsingen door het beheer van populaties, ook steken ze veel tijd in preventieve maatregelen zoals het inventariseren van hot spots en plaatsen van wildreflectoren.
Ongelukken

Jagers spelen een belangrijke rol

Pagina delen