field-1246620_1920

Waterschapskandidaten met een agrarisch hart stellen zich voor

24-02-2015
De waterschapsverkiezingen vinden plaats op 18 maart 2015. Evenals voorgaande keer steunt de LLTB een aantal agrarische kandidaten die deelnemen aan het lijstenstelsel. Bent u dus op zoek naar een kandidaat die de agrarische sector een warm hart toedraagt, dan zit u bij een van onderstaande kandidaten gegarandeerd goed.

Wilt u de sector helpen, print dan de onderstaande bestanden en help de agrarische kandidaten hun boodschappen verspreiden.

We hebben:
  • Een poster (voor achter het raam) en
  • Een flyer (kunt u dubbelzijdig afdrukken en doorknippen).

 


Stemmen
Jean Aerts
VVD
Lijst 6 - nummer 5
Waterschap Peel en Maasvallei


VVD Limburg kiest voor specialisten uit de waterketen, zoals lijsttrekker Frans Maesen. Dat spreekt mij aan. Vanuit mijn ondernemerschap in de glastuinbouw en mijn bestuursfunctie bij LTO Glaskracht Nederland namens de LLTB heb ik een grote betrokkenheid bij de zorg voor de waterkwaliteit, ik ben in beide besturen portefeuillehouder Water en beschik dus over de ideale combinatie van kennis en boerenverstand.

Het werk van de Waterschappen raakt diverse landbouwsectoren rechtstreeks. Door de geborgde zetels die de LLTB heeft in de Limburgse waterschappen wordt dat belang onderstreept. Door goed op te trekken met agrarische ondernemers in de beheersgebieden kun je peilbeheer effectief en goedkoop uitvoeren met de benodigde en gezonde hoeveelheid ‘boerenverstand’.

Ik vind dat ondernemers in het bestuur het waterschap helpen met een efficiënt en doelgerichte uitvoeringsagenda. Ondernemers zijn als geen ander in staat praktische oplossingen te bedenken en uit te voeren.

Treffend voorbeeld daarbij zijn nog altijd de maatregelen rondom de watersnood in 1993 en 1995. Op initiatief van agrarische ondernemers in Hout-Blerick in 1993, en in Arcen-Velden in 1995 werden met hulp van de infrastructuur van de vrijwillige brandweer, en met betrokken vrijwilligers, dijken aangelegd waardoor grote gebieden droog bleven. Dat was spannend, maar lukte uiteindelijk. Gebiedskennis maakte dat succes mogelijk. Met die kennis zijn de kades en dijken langs de Maas nu aangelegd. Daar gaat het waterschap over.

Door de gebiedskennis van agrarische ondernemers te gebruiken, kan het beleid van het waterschap efficiënter worden. Normen moeten hanteerbaar blijven en er moet ontwikkelruimte blijven. Het platteland is geen museum, er moet ruimte zijn voor innovatie.
Vanuit die motivatie sta ik op de kieslijst voor de VVD. Gezond boerenverstand is goed voor onze economie en bespaart kosten. Heb je een agrarisch hart en vertrouw je op de combinatie van kennis en boerenverstand, stem op 18 maart dan op mij.

www.jeanaerts.nl


Jean Aerts
Thieu Bongers
Waterbelang Land van Weert en Leudal
Lijst 1 - nummer 3
Waterschap Peel en Maasvallei


Samen met mijn vrouw Karin run ik een melkveebedrijf in Kelpen-Oler, gemeente Leudal. Naast de teelt van gras en maïs beheer ik natuurgrasland in het natuurgebied Keversbroek. Bij de komende waterschapverkiezingen sta ik op nummer 3 van Lijst 1 Waterbelang Land van Weert en Leudal.

Vanuit de dagelijkse praktijk op ons bedrijf, ervaar ik goed waterbeheer als een essentiële voorwaarde voor een duurzame agrarische productie. De afgelopen bestuursperiode ben ik actief betrokken geweest bij een groot aantal projecten van het waterschap, zoals de herinrichting van de Tungelroyse beek. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe door een vroegtijdige communicatie met alle betrokkenen en een zorgvuldige afweging van economische en natuurbelangen een duidelijke win-winsituatie kan ontstaan voor landbouw én natuur. Via instrumenten als kavelruil, EHS verplaatsing, zuinig ruimtegebruik, perceel ophoging en peilgestuurde drainage gaat de landbouw er duidelijk op vooruit.
Voldoen aan de kaderrichtlijn water (KRW) wordt de grootste uitdaging voor de land en tuinbouw. Ik ben ervan overtuigd dat door een combinatie van verdere bewustwording over de werkmethoden en de inzet van slimme technieken deze doelstelling haalbaar is. Via het project Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) wordt hier in de toekomst aan gewerkt.

Ook na de fusie van de beide Limburgse waterschappen in 2017, waarbij twee derde van de bestuurszetels voor Zuid-Limburg zijn, is het belangrijk met name het verschil in waterbeheer tussen het noorden en zuiden goed voor ogen te hebben. In Noord-Limburg zijn goed grondwaterpeil- en maaibeheer en een soepel beregeningsbeleid van essentieel belang voor de agrarische sector.


Thieu Bongers
Gerard Vanhommerig
Waterbelang Parkstad
lijst 1 - nummer 2
Waterschap Roer en Overmaas


Waterschappen behoren tot de oudste instituties van het Nederlandse staatsbestel. Het eerste officiële waterschap werd in 1255 ingesteld Al eerder werkten dorpen en buurtschappen samen om de waterhuishouding te regelen. De oudste samenwerking vond plaats in Utrecht omstreeks 1122.

Als het aan mij ligt, blijven waterschappen doen wat ze al bijna 1.000 jaar doen, namelijk waterbeheer met zo laag mogelijke kosten voor de ingezetenen. Dat er moet worden betaald, is niet meer dan logisch, maar dat moet wel in balans zijn met de belangen.

De kostentoedeling van de categorie ongebouwd, bepaald door de Tweede Kamer, is voor Zuid-Limburg niet eerlijk. De bijdrage van natuurterreinen is belachelijk laag, de verhouding verhard ongebouwd en overig ongebouwd (landbouwgrond) is niet eerlijk. De belasting voor het watersysteem is namelijk meer dan tien keer zo hoog als bij één hectare landbouwgrond. Deze wettelijke kaders moeten worden aangepast. Bovendien moet watergebruik voor een optimale groei van landbouwproducten ten alle tijden mogelijk blijven!

Pagina delen