field-1246620_1920

Update muizenschade Limburg

24 feb 2015
Naar aanleiding van de oproep van de LLTB om muizenschade aan graspercelen en andere gewassen te melden, zijn tot nu toe twintig meldingen ontvangen.

Er is schade gemeld bij 262 hectare landbouwgrond, verdeeld over grasland (tien meldingen), fruitteelt (acht meldingen) en wintertarwe (twee meldingen). Veruit de meeste agrariërs meldden een milde schade. Dat wil zeggen, dat er tot 25 procent schade is aan een perceel. Meldingen komen uit Margraten, Beek, Reijmerstok, Eckelrade, Gulpen, Berg en Terblijt, Maastricht, Banholt, Vijlen, Wijlre, Dieteren, Mechelen, Meerssen, Horst en Bergen.

De LLTB trekt in dit dossier samen op met LTO Noord. Gezamenlijk treden zij vanuit LTO Nederland in overleg met het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. De inzet van dit overleg is dat gedupeerde agrariërs tijdelijk mogen afwijken van bepaalde regels op het gebied van het scheuren van grasland, erosie en bemesting. Tevens wordt bekeken in hoeverre er regelingen opengesteld kunnen worden voor ondernemers die ten gevolge van de schade in financiële problemen komen. Belangrijk hiervoor is dat de schade wordt getaxeerd. Hiervoor treedt de LLTB treedt in overleg met de provincie Limburg . Zo vraagt de LLTB of de provincie Limburg net als de provincie Friesland de taxatiekosten voor het vaststellen van muizenschade aan gewassen wil financieren.

Informatiebijeenkomst
Tijdens de LLTB bijeenkomst in Zuid-Limburg over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op dinsdagavond 10 maart praat de LLTB de leden bij over het overleg met de provincie Limburg, het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. Daarnaast is er tijdens deze bijeenkomst ruimschoots de mogelijkheid voor het stellen van vragen. De locatie van deze bijeenkomst wordt nog bekend gemaakt.

Melden schade kan nog steeds
Muizenschade kan nog steeds worden gemeld via het schadeformulier hieronder of de LLTB-infolijn. De LLTB-infolijn is dagelijks bereikbaar van 8.30 uur tot 12 uur onder telnr. 0900-46365582 en per e-mail via info@lltb.nl. Gevraagd wordt in elk geval de eigen contactgegevens door te geven, op welke locatie er muizenschade is en wat de mate van de schade is. Heeft u foto’s van de schade, dan kunt u die meesturen (niet verplicht).
Muis

Pagina delen