field-1246620_1920

Oproep aan agrarische sector: kunstmest liefst achter slot

25-02-2015
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft boeren opgeroepen goed op hun kunstmest te passen. Dit zou door terroristen gebruikt kunnen worden om er een bom van maken.

LTO beveelt op grond van deze oproep boeren en tuinders aan de voorraad kunstmest in een afgesloten ruimte op te slaan. LTO-directeur Thijs Cuijpers: “Boeren zijn al alert, want de diefstal van het erf en van het land neemt hand over hand toe. De vorkheftruck wordt s’ nachts gewoon uit de loods gereden. Maar met kunstmest kunnen agrariërs niet veel meer doen dan opletten en verdachte zaken en diefstal melden. Je kunt een partij kunstmest niet zo makkelijk meteen achter slot en grendel zetten. De leverancier zet het gewoon op het erf, daar heb je niet altijd zicht op.”

Maar wel goed dat er aandacht voor wordt gevraagd, aldus Cuijpers. De meeste boeren en tuinders weten bijvoorbeeld niet van het bestaan van het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën (088-1540000). De verdwijning van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een zak kunstmest of een jerrycan waterstofperoxide kan al verdacht zijn.

Handelaren zijn verplicht om verdachte situaties te melden. Vorig jaar zijn er landelijk veertien verdachte transacties onderzocht en daarna zijn drie mensen aangehouden.
De handel in kunstmest ligt momenteel meer dan ooit onder de loep bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Sinds een aantal maanden bezoekt de NCTV actief tientallen groothandels in kunstmest in ons land. „Het gaat om alertheid en besef te kweken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid daarover. Niet alleen handelaren, maar ook boeren wordt opgeroepen om hun voorraad kunstmest goed in te gaten te houden.

„Ons doel is dat alle verdachte transacties gemeld worden”, vervolgt de woordvoerster van het ministerie. De Nederlandse wetgeving wordt op dit moment aangepast, zodat alle transacties gemeld moeten worden die chemische stoffen betreffen waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. In de komende maanden gaat nieuwe wetgeving daarover naar de Tweede Kamer.

Kunstmesthandelaren krijgen onder meer het advies om goed op te letten bij kopers die zich zenuwachtig gedragen en niet goed duidelijk kunnen maken waar ze de kunstmest voor gebruiken. Nitraathoudend kunstmest is een belangrijke grondstof voor doe-het-zelf-bommen. Ook waterstofperoxide en salpeterzuur worden veel gebruikt. Vier jaar geleden gebruikte ook de Noor Anders Breivik kunstmest voor zijn bomaanslagen op een regeringsgebouw in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. Een maand voor zijn aanslag kocht hij zes ton kunstmest bij een groothandel. Dat klinkt als veel, maar is het niet. Breivik had zich destijds als groenteteler ingeschreven.
Slot

Pagina delen