field-1246620_1920

Toekomstvisie LLTB heeft gevolgen voor personeel

23-01-2015
De LLTB gaat haar dienstverlening aan de leden doelgerichter organiseren. Een veranderende vraag naar ondersteuning vanuit de agrarische sector noopt tot een meer projectmatige en integrale wijze van werken. Daarnaast heeft de belangenorganisatie voor de Limburgse land- en tuinbouw te maken met een geleidelijke daling van de ledenaantallen.

Oorzaken daarvan zijn onder meer de doorzettende schaalvergroting en een blijvend hoog aantal bedrijfsbeëindigingen. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw stopt elke tien jaar ongeveer 30 procent van de Nederlandse boeren en tuinders.

Kern van de herinrichting is, dat de organisatie op een projectmatige wijze gaat werken, over de bestaande dossiers en portefeuilles heen. Daartoe zal een aantal directie-, management- en beleidsfuncties vervallen en een aantal nieuwe functies worden gecreëerd. Hoofdbestuur en algemeen directeur van de LLTB hebben gezamenlijk tevens besloten de organisatie met minimaal 12 personen terug te brengen. Interne kandidaten krijgen bij gelijke geschiktheid voorrang als zij op nieuwe functies solliciteren.

Gisteravond heeft de voltallige LLTB-Ledenraad de plannen unaniem overgenomen. De directie is met de Ondernemingsraad een Sociaal Plan overeengekomen. In het kader van de vernieuwing van de organisatie is eerder al het hoofdbestuur teruggebracht van zeven naar vijf personen.

Maatschappelijke opgave
“De LLTB is en blijft een levenskrachtige organisatie, ook in financieel opzicht, maar moet zich aanpassen aan veranderende tijden”, aldus algemeen directeur Klaas van Mierlo. “De traditionele belangenbehartiging over zaken als ruimtelijke ordening en bijvoorbeeld huisvesting van arbeidsmigranten of wildschade blijft belangrijk. Maar daarnaast is er een maatschappelijke opgave bijgekomen waarin van boeren en tuinders wordt gevraagd hun ontwikkelingsruimte in hun eigen omgeving te verdienen en de meerwaarde van hun agrarische onderneming voor voedsel, welvaart en landschap zichtbaar te maken. De hedendaagse boer moet niet alleen uitblinken in zijn of haar vakmanschap en ondernemerschap, maar ook nog eens een persoon zijn die dat op een toegankelijke wijze doet met respect voor mens, dier en omgeving. Op al die gebieden willen we ondersteuning bieden. Dat vergt een integrale benadering, waarin we bijvoorbeeld ondernemersgroepen kunnen helpen in het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen, maar ook in overleg met maatschappelijke organisaties projecten kunnen opzetten om geuroverlast terug te brengen of een boer-burger energiecorporatie op te richten. Moderne communicatie met inzet ook van nieuwe media is daarbij onontbeerlijk, ook al om de meerwaarde van het lidmaatschap naar onze achterban en potentiële leden goed op het netvlies te behouden.”

Het besluit stoelt op analyses en ledenonderzoeken die binnen de LLTB gedurende het afgelopen jaar in diverse gremia zijn gemaakt. Zo is een uit bestuurders en medewerkers samengestelde groep kwartiermakers aan het werk geweest en is binnen de werkorganisatie een toekomstgericht concept voor de belangenbehartiging ontwikkeld.
LLTB vlag

Pagina delen