field-1246620_1920

Buitenbestrijding ratten en muizen blijft mogelijk

21 jan 2015
LTO Nederland is verheugd met het besluit van Staatssecretaris Mansveld (I&M) dat ook in 2015 rodenticiden kunnen worden toegepast voor de bestrijding van ratten en muizen buiten de gebouwen.

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) heeft afgelopen december de toelating van vijf rodenticiden hiervoor aangepast. Binnenkort volgen er naar verwachting meer middelen met hiervoor aangepaste etiketten.

Aan het het gebruik zijn wel voorwaarden gesteld. Voor buitengebruik geldt dat ondernemers werken volgens de regels van Integraal Pest Management (IPM), dus eerst zorgen voor maatregelen om ratten te weren (zoals een schoon erf), dan niet-chemische middelen inzetten (zoals vallen en klemmen) en pas als laatste redmiddel rodenticiden. Agrariërs die dit jaar rodenticiden buiten willen toepassen, moeten zich melden bij de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport (IL&T). Ga daarvoor naar www.ilent.nl en kies “melden”, bij ‘rubriek’ kiest u voor “risicovolle stoffen”; bij ‘soort’ kiest u voor “buitengebruik anticoagulantia”, vervolgens kiest u voor ‘nieuwe melding’ en vult u uw persoons- en bedrijfsgegevens in.

Knaagdierbestrijdingslicentie
Buitengebruik van rodenticiden is vanaf 1 januari 2017 alleen nog mogelijk als er gewerkt wordt volgens een gecertificeerd IPM-protocol. 30 januari heeft LTO Nederland hierover bestuurlijk overleg met het Ministerie van I&M en het Ctgb. Insteek is om het protocol op een praktische en pragmatische manier in te vullen binnen de bestaande certificeringen in de agrarische sector, waaronder IKB, VVAK en Global GAP. De Tweede Kamer ondersteunt LTO in dit standpunt en heeft staatssecretaris Mansveld van I en M via een aangenomen motie gevraagd om een IPM-protocol dat niet leidt tot verhoogde administratieve lasten en nalevingskosten.

Tenslotte dient iedere boer of tuinder die zelf rodenticiden wil toepassen (zowel voor binnen- als buitengebruik) per 1 juli aanstaande in het bezit te zijn van een knaagdierbestrijdingslicentie, het KBA-bewijs. Op www.erkenningen.nl vindt u informatie over cursusbijeenkomsten bij u in de buurt. Ook kunt u de AOC’s hiervoor benaderen.
Zwarte rat

Pagina delen