field-1246620_1920

Nieuwe regels verlof en arbeidstijden vanaf 1 januari

23-12-2014
De Eerste Kamer heeft op 16 december 2014 ingestemd met de nieuwe Wet Modernisering regelingen verlof en arbeidstijden. De meeste maatregelen, bedoeld om het combineren van werk en zorg gemakkelijker te maken, gaan vanaf 1 januari 2015 gelden.

De maatregelen uit de wet Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden kunt u nalezen in het bericht van de Rijksoverheid.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

Bevallingsverlof
  • Werkneemsters krijgen het recht om hun bevallingsverlof flexibel op te nemen. Ze hoeven dan vanaf de zesde week na de bevalling niet meer voltijd verlof op te nemen, maar kunnen voor een langere periode deeltijd verlof aanvragen over een periode van maximaal 30 weken. De totale duur van het verlof blijft hetzelfde.
  • Werkneemsters die zwanger zijn van een meerling krijgen vier weken extra bevallingsverlof.
  • Werkneemsters van wie het kind tijdens het bevallingsverlof langdurig in het ziekenhuis moet blijven ('couveusekinderen'), krijgen recht op een langere periode bevallingsverlof. Het uitgangspunt is dat moeder en kind tien weken thuis moeten kunnen doorbrengen, voordat de moeder weer aan het werk moet.
  • Als de moeder overlijdt bij de geboorte van het kind dan gaat het bevallingsverlof van de moeder naar de partner zodat de pasgeborene verzekerd is van de zorg van een ouder in de eerste levensperiode.

Ouderschapsverlof

  • Werknemers krijgen direct het recht om ouderschapsverlof aan te vragen. De vereiste dat zij hiervoor eerst een jaar in dienst moeten zijn vervalt.
  • Werknemers mogen straks zelf bepalen hoe zij het ouderschapsverlof op willen nemen. Een werknemer mag dus ook meer dan 50% van zijn wekelijkse arbeidsduur ouderschapsverlof opnemen. Ook kan hij het verlof in meer dan zes perioden opdelen.
  • Vaders (of partners) krijgen recht op drie extra dagen verlof na de geboorte van een kind. Deze drie (onbetaalde) dagen zijn een voorschot op het ouderschapsverlof.

Kortdurend en langdurend zorgverlof

  • De personenkring voor kortdurend en langdurend zorgverlof wordt uitgebreid. Een werknemer heeft straks ook recht op zorgverlof als hij zorgt voor een zieke broer, zus, grootouder, kleinkind, huisgenoot of iemand anders in de sociale omgeving (per 1 juli 2015).
  • Werknemers mogen straks ook langdurend zorgverlof opnemen voor noodzakelijke zorg bij ziekte of hulpbehoevendheid. Op dit moment mag een werknemer alleen langdurend zorgverlof opnemen voor zorg in verband met een levensbedreigende ziekte (per 1 juli 2015).
  • Werknemers mogen straks zelf bepalen hoe zij het langdurende zorgverlof willen spreiden.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via 088 - 888 66 88 of kijk op www.werkgeverslijn.nl.

Zwanger

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt, Pluimveehouderij, Varkenshouderij