field-1246620_1920

Maatwerk mogelijk door aangepaste Brusselse regeling

18 sep 2014
Het hanteren van hoeveelheden per EU-lidstaat bij de crisismaatregelen voor groenten en fruit, leidt er toe dat overtekening vanuit andere lidstaten geen nadelig effect heeft voor Nederlandse telers.

"Dat is een goede aanpassing. Zo is maatwerk te leveren en het doet recht aan het aandeel van iedere lidstaat in de EU-export op Rusland vóór de boycot”, reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland mede namens LTO Nederland, GroentenFruit Huis en NFO.

Wel moet volgens Van Ruiten rekening worden gehouden met directe én indirecte export naar Rusland. Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie voortaan rekening wil houden met de hoeveelheden die afzonderlijke lidstaten voorheen naar Rusland exporteerden. De verdere uitwerking van de nieuwe regeling, alsook voor welke producten deze gaat gelden, is nog niet bekend.

De organisaties pleiten voor snel inwerking stellen van de regeling vanwege het belang van het ondersteunen van de marktprijs. Dat is het belangrijkste effect voor Nederlandse telers. Vanuit Nederland is tot nu toe op beperkte schaal gebruik gemaakt van de regelingen, omdat de tarieven waarvoor Brussel als 'koper' van groenten en fruit optreedt (zogenoemde interventietarieven) slechts 10 tot 15% van de kostprijs bedragen. Wel helpt interventie er aan mee, dat de schade verder oploopt.

Na het stopzetten van de vorige regeling, is de positie van Nederlandse telers die zich ervoor aanmeldden in de periode 4 t/m 10 september jl. onduidelijk. De organisaties willen snel helderheid voor deze groep ondernemers, hun aanmelding moet worden gehonoreerd. Voorts spreken de organisaties zich uit tegen het verschil in behandeling tussen leden en niet-leden van producentenorganisaties. Er werden in de vorige regeling verschillende interventietarieven toegepast voor uitbetaling, namelijk 75% voor leden en 50% voor niet leden.
Appelboom 2

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Fruitteelt