field-1246620_1920

Natte zomer zorgt voor problemen bij oogst en bemesting

19 aug 2014
De LLTB heeft de afgelopen dagen veel telefoontjes van leden gehad dat zij door het natte weer in de problemen komen met het oogsten en het bemesten van hun percelen. Een aantal leden vraagt zich af of verlenging van de uitrijperiode mogelijk is.

De LLTB wijst erop dat de overheid zeer terughoudend is met het verlengen van de uitrijperiode en gaat de problemen de komende dagen eerst goed inventariseren.

De provincie Limburg had in juli een van de natste julimaanden ooit. Gemeten op het KNMI-weerstation in Maastricht viel ruim 170 millimeter regen, waar normaal gesproken 78 millimeter valt. Parkstad en de regio rond Roermond kwamen zelfs boven de 200 millimeter in juli uit. De regenval was daarmee in juli duidelijk hoger dan de rest van het land. In augustus wil het ook maar niet voor een langere periode droog worden. Bij de LLTB zijn de afgelopen dagen telefoontjes binnen gekomen van leden die op bouwland nog het stro of de tarwe hebben staan, maar dit door de drassige gronden nog niet kunnen oogsten. Tevens bellen Limburgse melkveehouders dat ze in de problemen komen op grasland. Daarmee is er een roep om de uitrijperiode met 14 dagen te verlengen tot medio september.

Brussel en de Rijksoverheid hebben vorig jaar besloten het mestbeleid in zuidoost Nederland aan te scherpen om op die manier de nitraatuitspoeling te verminderen. Een verzoek tot verlenging van de uitrijperiode zal dan ook zeer kritisch worden bekeken is de verwachting. Mogelijk te meer omdat er jaarlijks door partijen om verlenging van de uitrijperiode wordt gevraagd. Het is dan ook maar zeer de vraag of verlenging van de uitrijperiode nog zal worden toegestaan.

De LLTB gaat de problemen eerst goed inventariseren, alvorens de problematiek landelijk te bespreken. Daarbij gaat het erom in welke gebieden, op welke grondsoorten en voor welke teelten problemen ontstaan. LLTB-leden met problemen worden verzocht de problemen kenbaar te maken door te mailen naar beleidsmedewerker Harry Kager (email hkager@lltb.nl) of te bellen naar de LLTB-infolijn (telefoonnummer 0900-46365582).
Mest

Pagina delen