field-1246620_1920

Provinciale subsidieregelingen land- en tuinbouw open

4 aug 2016

Provincie Limburg heeft vijf subsidieregelingen opengesteld, die voor de land- en tuinbouw van belang zijn. Het gaat om regelingen in het kader van het PlattelandsOntwikkelingsProgramma (POP3). De regelingen hebben betrekking op innovatie, infrastructuur (o.a. verkaveling) en trainingen/coaching.

De openstellingsregelingen zijn hier te vinden.

De subsidiebijdrage verschilt per regeling en zelfs per onderdeel en varieert van 25 procent tot 100 procent van de kosten. De percentages zijn opgenomen in de subsidieverordening POP3; die is hier te vinden.

LLTB-voorzitter Léon Faassen is positief over de regelingen. “Het is mooi dat door een combinatie van Europees en Provinciaal geld innovaties en infrastructurele projecten gesteund kunnen worden. Voor bijvoorbeeld groepen ondernemers die competenties willen ontwikkelen of voor groepen die een duurzaam product in de markt willen zetten, biedt dit kansen.”

Hij geeft aan dat de LLTB zelf ook kijkt waar aangehaakt kan worden, maar voor innovaties ligt het voortouw volgens hem bij – samenwerkende – ondernemers. Faassen nodigt ondernemers met concrete initiatieven uit gebruik te maken van de regelingen. LLTB-beleidsmedewerkers kunnen daarin meedenken. Faassen wijst er verder op dat Arvalis – de uitvoeringsorganisatie van LLTB – ruime ervaring heeft met subsidieregelingen en boeren en tuinders goed kan adviseren. Arvalis is bereikbaar via 0475-355700.

Harrie Deckers, beleidsmedewerker bij de LLTB, geeft nog een paar tips voor ondernemers:

  • De overheidsbijdrage is uiteraard vaak maar een deel van de totale kosten, bijvoorbeeld 40 of 50 procent. Een aanvraag maakt alleen een goede kans als de totale financiering is geregeld. Dat kan bijvoorbeeld als de agrarische ondernemer toch al voornemens was een project, bijvoorbeeld een innovatie, uit te voeren. De provinciale regeling kan dan een goede steun in de rug zijn.
  • Vanaf dit jaar wordt voor het eerst gewerkt met een tenderregeling. Dat betekent dat alle aanvragen worden verzameld (let op indieningstermijnen uit het openstellingsbesluit!) en vervolgens worden gerangschikt volgens een puntensysteem. De beste projecten krijgen dan financiële ondersteuning. Het systeem staat beschreven in de openstellingsbesluiten. Let daar goed op. Bij sommige regelingen scoor je bijvoorbeeld voor projecten die meer doelen dienen – zoals economie én milieudoelen én waterdoelen – meer punten. Een ander voorbeeld: hoe innovatiever een project is, hoe meer punten je scoort.
  • De regelingen kennen ook ieder een eigen 'ondergrens'. Voor de regeling 'fysieke investeringen voor innovatie' kom je bijvoorbeeld in aanmerking als de subsidieaanvraag minimaal 20.000 euro bedraagt. Omdat de subsidie 40 procent is moet het totale project dus een minimale omvang hebben van 50.000 euro.
Euri

Pagina delen